Het Duitse technologieconcern Siemens schrapt circa 6900 banen bij voornamelijk zijn energie- en gastak. Op dat vlak krijgt Siemens de laatste tijd minder opdrachten vanwege de stormachtige opkomst van hernieuwbare energie.

Volgens Dagblad Tubantia gaat ook de vestiging in Hengelo dicht. Daar werken zo’n 600 mensen. Dat blijkt uit een mail die donderdagmiddag wereldwijd is verstuurd aan het personeel die in bezit is van de krant. Woordvoerder Leo Freriks van de Hengelose vestiging wil inhoudelijk niet reageren tegenover Tubantia, maar bevestigt wel het bestaan van de mail met de ingrijpende inhoud.

In Hengelo wordt gewerkt aan de bouw van compressoren en gasturbines. De personeelsleden worden vrijdagochtend om 10.00 verder via een videoverbinding geïnformeerd door de CEO van de Power en Gas Division, Willi Meixner, die het besluit in de mail ‘zwaar maar onvermijdelijk’ noemt.

Bonden en burgemeester geschokt

De vakbonden reageren geschokt op de sluiting van de Siemens-vestiging in Hengelo. CNV-bestuurder Gerard van der Molen noemt de beslissing ,,een dramatisch verhaal”. ,,Dit raakt de regio hard.”

Van der Molen stelt op korte termijn met het Duitse bedrijf in gesprek te willen. Daar wil hij het in eerste instantie hebben over het behoud van banen. Pas daarna gaat het wat de CNV betreft over ,,een eerlijke compensatie voor het verlies van banen”. Van der Molen wijst erop dat de gemiddelde leeftijd van het Siemens-personeel ,,redelijk hoog” is, wat de kans op het vinden van een nieuwe baan bemoeilijkt.

FNV wil nog niet inhoudelijk reageren omdat Siemens de bonden nog niet heeft ingelicht. ,,Als dit waar is, is het een verschrikkelijke klap voor iedereen die daar werkt”, liet een woordvoerder weten.

Burgemeester Sander Schelberg noemt de aangekondigde sluiting van de fabriek van Siemens in Hengelo ,,een mokerslag voor de medewerkers”. Op Twitter zegt hij: ,,Dit treft Hengelo en Twente in het hart. Hier kunnen we ons niet bij neerleggen!”

Duitsland

De helft van het massaontslag valt in Duitsland. Daar worden in het oosten van het land tevens twee grote fabrieken gesloten. De rest van deze ingreep treft andere delen van het internationaal actieve concern met in totaal meer dan 370.000 werknemers. Siemens maakt onder meer grote installaties voor de oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Daar is steeds minder vraag naar.

Volgens directeur personeelszaken Janina Kugel zijn de ingrepen nodig om ervoor te zorgen dat Siemens op het gebied van energie voldoende concurrerend blijft. Het concern is al langer bezig met een transformatie van de bedrijfsstructuur, waarbij verder onder meer de gezondheidstak op eigen benen wordt gezet.

Het is ook niet voor het eerst dat er stevig wordt gesnoeid bij Siemens. Zo kondigde het bedrijf in mei nog een reorganisatie aan bij zijn digitale tak. Daarbij werden 1700 banen in Duitsland geschrapt en werden duizend arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse branchegenoot General Electric ook al grootscheepse hervormingen aan. Die gooit het roer flink om. Het industrieel conglomeraat presenteerde een nieuwe strategie, waarbij het zich toelegt op zijn activiteiten op het gebied van luchtvaart, gezondheidszorg en energie. Andere activiteiten zoals de trein- en lichtdivisie gaan in de etalage.